Company Change Management Challenge

Assalamualaikum Para Penuntut Ilmu Yang saya Kasihi Sekalian. Apa yang saya kali ini adalah berkenaaan Cabaran Change Management yang berlaku dalam Setiap syarikat,Tanpa Memahami Ilmu Pengurusan Perubahan & Perpindahan Teknologi yang betul Syarikat akan Mengalami Kegagalan yang mengakibatkan Kerugian.

Change management is faced with the fundamental difficulties of integration and navigation, and human factors. Change management must also take into account the human aspect where emotions and how they are handled play a significant role in implementing change successfully.

Adakah sesebuah syarikat bersedia untuk melaksanakan Change Management? Kesilapan melakukan Change Management principle and process menyebabkan company condition bertambah parah especially bila ianya dilaksanakan orang yang tiada pengalaman dan berpengetahuan

Dua kaedah pengurusan seorang pengembala kambing yg boleh diambil iktibar

Pertama, pengembala kambing yg hanya menggunakan sebatang kayu utk mengawal kambing yg dijaga. (Kambing2 dijaga dgn kesabaran dan kasih sayang)

Kedua, pengembala kambing yang menggunakan anjing2 utk mengawal kambing yg dijaga (tanpa bantuan anjing2 tersebut pengembala tersebut akan gagal mengawal kambing yg dijaga dan pengembala tersebut sentiasa memerlukan bantuan anjing2 tersebut untuk berjaya)

Belajar Ilmu dari Pengalaman Seorang Pengembala

**Pengembala kambing yg menggunakan sebatang kayu akan menyelami sifat2 dan perangai kambing yg dijaga, pengembala tersebut akan belajar dgn sabar bagaimana utk memberi arahan pd kambing hanya dgn mengangkat kayu dan menggunakan suara dan bahasa yg mudah utk kambing2 tersebut mengikut arahan dgn patuh

…bersambung

Kredit : Tuan Syamsul Anuar ( HOBD) – Guru Bisnes Penulis

About Faizuddin Zulkifli

Check Also

6 Pesanan Persoalan Hidup Imam Al- Ghazali

pesanan berguna dari Imam Ghazali Sebelum memperkatakan sesuatu renungkan nasihat ini dari Riwayat Imam Al-Ghazali …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *